Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tinande permafrost ökar inte kolutsläpp visar ny studie

Snöexperiment i Abisko. Snöstaket på myr med fjäll i bakgrunden.
Experiment med snömanipulation i Abiskoområdet har i ny studie visat att tinande permafrost inte nödvändigtvis leder till ökade utsläpp av kol. Foto: Marcin Jackowicz-Korczynski.

Tinande permafrost gör att det aktiva lagret i översta delen av marken blir djupare. Därför förväntas utsläpp av kol från tinande lager öka. Men det behöver inte bli så, visar ny studie.

År 2005 inledde Margareta Johansson ett experiment med manipulation av snötäcke på myren Storflaket i Abiskoområdet. Syftet med experimentet var att registrera hur ökad snömängd, vilket förutspåddes för framtiden, skulle påverka permafrost. Experimentet har resulterat i massiv upptining av permafrost och ett tjockare aktivt lager i de manipulerade ytorna.

En ny studie (Olid et al, 2020)där Johansson är medförfattare, från samma fältplats, visar att nettoutsläppen av koldioxid som i allmänhet förväntas öka med tinande permafrost, inte ökade. Detta trots det tjockare aktiva lagret som nästan tredubblade den tillgängliga mängden gammalt kol i marken. Anledningen till resultatet är att det ökade tillgängliga kolet kompenseras av en minskad koldioxidförlust i den övre delen av marken på grund av en sjunkande yta och följande vattendränkning.


Den nya studien publiceras i Global Change Biology; Decade of experimental permafrost thaw reduces turnover of young carbon and increases losses of old carbon, without affecting the net carbon balance. Glob Change Biol. 2020;00:1–13. https://doi.org/10.1111/gcb.15283