Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Relativ positionering för geospatial data med hjälp av länkad data

Denna studie använder en ny positioneringsmetod för geospatial data – relativ positioneringsmetod snarare än absolut dito, vilket är det mest traditionella och intuitiva sättet att lokalisera geospatial data. Anledningen till att använda relativ positionering är tredubbelt. Den övervägande orsaken till att använda relativ positionering är att det kan lösa det ökande problemet med dataintegration. En annan viktig orsak är trenden med öppna data där de nationella baskartorna blir öppna. Detta gör det möjligt för de nationella baskartorna att fungera som referensdataset, för vem som helst att länka sina egna geospatialdata till, för att skapa tematiska kartor. Den sista orsaken är att den framväxande semantiska webbtekniken ger en teknisk ram som kan utnyttjas för relativ positionering och integration av geospatialdata på webben.

Den relativa positioneringen utvärderas i en fallstudie av kartografiska mashups; de naturskyddade områdena som tematiska data representeras helt / delvis av geometriska elementen på en baskarta, och data struktureras i RDF enligt fördefinierade ontologier. Vi har utvecklat en rad verktyg för att förverkliga tillvägagångssättet, inklusive ett dataskapningsverktyg, en datasamlingsserver och en datavisualiseringsklient. Nedanstående bild visar de genererade områdena genom relativ positionering. De är sex naturskyddade områden i Västernorrlands län, Sverige.

Relative positioning for geospatial data _ Image

Kontaktpersoner