Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Distansbaserad GIS-utbildning (eGIS+)

Detta är ett pedagogiskt utvecklingsprojekt som finansieras av EUs Leonardo da Vinci-program (www.leonardo.eu). Projektet koordineras av Högskolan i Gjövik, Norge, med partners från Sverige, Holland, Polen, Bulgarien, Grekland, Litauen och Portugal.

eGIS+ är den andra och avslutande fasen av ett projekt som startade 2002. Syftet med fas ett var att bygga upp ett antal (8) GIS-kurser som skulle ges distansbaserat över Internet. Detta gjordes, och syftet med fas två är att förbättra och utöka det befintliga utbildningsmaterialet, samt framför allt att synliggöra GIS och öka rekryteringen av studenter över Internet.

Bland projektaktiviteterna kan nämnas:

  • Skapandet av en GIS-portal på Internet. Här skall en besökare kunna få såväl kort som mera ingående information om vad GIS är och hur det kan användas. Allt från 2-minuters videopresentationer till 2-dagarskurser med data och programvara kommer att vara fritt tillgängligt.
  • Skapande av en ny distansbaserad GIS-kurs med fokus på dataharmonisering och det Europeiska standardiseringsprogrammet INSPIRE (www.inspire.eu)
  • Utveckling av nya mötesplatser på Internet, där GIS kan diskuteras och förmedlas av såväl lärare och studenter som allmänhet.

I eGIS+ använder vi oss av programmet Moodle, som är en kostnadsfri plattform för uppläggning och distribution av kurser på Internet. Forskare med olika bakgrund, främst GIS, pedagogik och datalogi/programmering, samarbetar för att skapa en miljö på Internet som tilltalar besökare och utvecklare, och dessutom förmedlar ett budskap (i detta fall GIS) på ett effektivt sätt.

Projektet har en egen hemsida, www.e-gis.org.

Kontakt

Petter Pilesjö
petter [dot] pilesjo [at] gis [dot] lu [dot] se
046-222 96 54