Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utveckling av Rwanda-universitetets kapacitet inom forskning och utbildning inom geografisk informationsvetenskap och fjärranalys

Fältet geografisk informationsvetenskap växer snabbt runt om i världen. Kartläggning och modellering av vår miljö, och att kunna förutse och planera framtiden är avgörande för utveckling.

Geografisk informationsvetenskap (dvs. dokumentation och modellering i tid och rum) samt fjärranalys (användning av satellitbilder) spelar en allt större roll för en hållbar miljö, sund naturresurshantering och socioekonomisk omvandling. Detta gäller lika mycket i Rwanda som i resten av världen. Även avancerade färdigheter inom geomatik, dvs. de mer tekniska aspekterna av geografiska informationssystem, är till stor nytta för det moderna samhället.

Syftet med detta projekt är att öka förmågan till forskningssamarbeten mellan universitetet i Rwanda (UR) och de två svenska partneruniversiteten Lunds universitet och KTH. Samt, partneruniversiteter i den östafrikanska regionen (Ardhi University, Tanzania och Makerere University, Uganda) med fokus på markledning och stadsplanering (UR-KTH) samt geomatik och miljö / naturresurser (UR-LU).

Förstärkning av Rwanda-universitetets kapacitet inom forskning och utbildning inom geografisk informationsvetenskap och fjärranalys

Involverade svenska partners 
Lunds universitet och KTH, Stockholm

Inblandade forskare 
4 doktorander och ett antal seniorforskare, från Rwanda och Sverige

Kontaktperson på GIS Center 
Petter Pilesjö