Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skydda gamla naturskogar nu, skriver forskare

Old spruce forest with lichens with an autumn coloured forest floor.
Foto: Ulrika Ervander

Gamla naturskogar är hotade av avverkning, skyddet är lågt och avverkningstakten är hög, inte minst i Sverige. Även skyddade skogar är i fara, och EU är på väg att misslyckas att nå sina mål, skriver forskare från Europa och USA i en debattartikel i Science. Anders Ahlström från INES är en av dem.

Hotet mot Europas gamla naturskogar, rika också på biomassa, har ökat med de stigande priserna och avverkningstakten var redan hög. Eftersom markägare ser ett potentiellt starkare skydd i framtiden finns en risk att de vill att avverka så mycket som möjligt innan en förstärkning av skyddet implementeras. Idag är övervakningen av skogar knapphändig, vilket i ännu högre grad ökar risken för avverkning.

Utan djärva och snabba åtgärder riskerar Europa en irreparabel förlust av sitt naturarv

EU-kommissionen har tidigare i år föreslagit riktlinjer för att kartlägga och skydda de gamla skogarna i Europa till slutet av 2029. Enligt författarna till debattinlägget är riktlinjerna ett svagt skydd för skogarna, och de hävdar att " EU är på väg att misslyckas med sina 2030-mål", med hänvisning till EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030.

Dessa ekosystem har en hög och unik biologisk mångfald, stor betydelse för vattnets och näringsämnens kretslopp, samt lagring av kol. Författarna föreslår ett omedelbart avverkningsstopp för områden med gamla naturskogar i Europa.