Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studie av modell för oberoende satellitövervakning av koldioxidutsläpp

Skorsten med utvällande rök.
Foto: Thomas MIllot, Unsplash.

Forskare har undersökt möjligheterna till oberoende, global övervakning av koldioxidutsläpp från fossila bränslen globalt, baserat på satellitobservationer. Detta skulle förbättra kvaliteten på övervakningen jämfört med dagens, som bygger på individuell rapportering från länder. Tre forskare från vår institution bidrog till denna studie.

I det uppdaterade Parisavtalet från COP26 Climate Summit togs det historiska beslutet att fasa ut fossila bränslen. För att nå målen om högst 1,5 graders temperaturökning måste dessa utsläpp minskas mycket. För att följa utvecklingen av utsläppsminskningen är förbättrad övervakning ett viktigt verktyg. Forskargruppen har studerat potentialen hos satellitmätningar och modellering för att göra detta och publicerade resultaten i Environmental Research Letters.

 – Kort sagt byggde vi ihop ett modellsystem som kan uppskatta de förväntade osäkerheterna på uppskattningar av koldioxidutsläpp från fossila bränslen från potentiella satellitobservationer. Potentiell eftersom det är för ett satellituppdrag är under utveckling och ska lanseras 2025, säger Marko Scholze, forskare vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet och en av huvudförfattarna till studien.

 - För den här modellen använde vi hypotetiska satellitdata, så i huvudsak ett antagande om alla kända osäkerheter i satellitobservationer av atmosfäriska koldioxidkoncentrationer.

Från samma institution ingick även Hans Chen och Wolfgang Knorr i forskargruppen i denna studie.

Läs mer på lu.se
Länk till artikel i Environmental Research Letters