Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Medarbetare i media

By Khushnood7 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons
By Khushnood7 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Flera av institutionens medarbetare har pga sin expertis intervjuats i radio och tidningar.

Markku Rummukainen, professor verksam vid CEC och institutionen, har intervjuats i flera medier om den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC. ”Rapporten ger en fokuserad genomsyn av klimatförändringar och deras konsekvenser vad gäller haven, havsisen, glaciärer, snötäcken, permafrost, landisar och de många unika arterna och livsmiljöerna samt mänskliga aktiviteter som påverkas, vilket har stor betydelse för klimatarbetet i världen”, säger Rummukainen. Medier som rapporterat om detta är exempelvis Expressen och Sveriges Radio.

Cecilia Akselsson, universitetslektor vid institutionen, har intervjuats i tidningen Skogen om huruvida det är möjligt att öka skogsproduktionen och samtidigt uppnå miljö- och hållbarhetsmålen som Sveriges riksdag har beslutat om. Akselsson säger bland annat att det krävs en helhetssyn på landskapsnivå och att forskare från olika discipliner behöver samarbeta.

Petter Öhrn, projektassistent vid institutionen, har intervjuats om sin forskning på hur granar försvarar sig mot granbarkborrar. Han berättar bland annat att skadorna på granarna blir större om de har sänkt motståndskraft på grund av stress. Medier som rapporterat om detta är exempelvis Sveriges Radio och Blekinge Läns Tidning (för prenumeranter).

Frans-Jan Parmentier, forskare vid institutionen, har intervjuats om sin klimatforskning samt den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC. ”Vad vi ser nu är minskande havsisar, krympande glaciärer, tunnare snötäcken, töande permafrost, mer smältvatten som rinner ut i havet, höjda havsytor, varmare hav och förändrade marina ekosystem”, säger han. Läs mer här: Töväder mitt i vintern – ett nytt mönster i vädret kan påverka klimatförändringarna