Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stort EU-bidrag för global trädforskning

Big oak tree close in the foreground, and smaller trees in a row in the horisont line.
Image: Zosia szopka, Unsplash

Thomas Pugh, universitetslektor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, får finansiering för sitt projekt Tree2Globe.

European Research Council (ERC) stödjer forskning av högsta kvalitet inom alla områden. ERC Advanced Grant är avsett för etablerade forskare med en meritlista av betydande bidrag under det senaste decenniet. I årets omgång får 255 forskare totalt 652 miljoner euro. Två av dem är från Lunds universitet.

Thomas Pugh, universitetslektor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, får finansiering för sitt projekt Tree2Globe.

Grattis Thomas, hur känns det att få detta prestigefyllda bidrag?

– Det är väldigt spännande. Det här är en chans att förvandla en forskningsdröm till verklighet. Det är ett stort privilegium att få resurserna att försöka uppnå något så viktigt.

Kan du berätta mer om ditt projekt?

– Den hastighet med vilken träd växer och dör påverkas av både miljöförändringar och mänsklig hantering. Vi har dock inga heltäckande och konsekventa mätningar av hur tidsspannet för trädens tillväxt och död har förändrats över hela världen. Det här projektet kommer att försöka skapa en koalition av forskare och institutioner runt om i världen för att sammanställa och kombinera de miljontals individuella trädobservationer som har gjorts under de senaste 35 åren. I allmänhet görs alla observationer på olika sätt, så vi kommer att utveckla nya metoder för att samla dem till en enhetlig bild med hjälp av datormodellering av världens skogar.

Det här projektet kommer att försöka skapa en koalition av forskare och institutioner runt om i världen för att sammanställa och kombinera de miljontals individuella trädobservationer som har gjorts under de senaste 35 åren.

Vad har du för förhoppningar om projektet?

– Vi kommer att använda en kombination av modeller och observationer för att svara på flera angelägna frågor om hur och varför skogar över hela världen har förändrats. Men syftet är också att skapa något som är användbart för andra forskare och beslutsfattare. Vi kommer också att stödja viktigt fältarbete i regioner där den här typen av forskning är underfinansierad och jag hoppas att vårt arbete kommer att bidra till att bygga förtroende mellan forskare från olika områden och samhällen.

Text: originaltext från artikel av Johan Joelsson, översatt av Susanna Olsson