Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Finansiering till forskning koldioxidupptag och näringscykler

Vy över testplats i skog, Australien.
Källa: EUFace

Benjamin Smith och David Wårlind från INES fick nyligen finansiering, med kollegor, från Vetenskapsrådet. Detta projekt syftar till att öka förståelsen för hur koldioxid interagerar med fosfor i skogliga ekosystem.

Begränsningar i jordens näringsupptag i kan påverka CO2-upptag skogliga system

Forskarna kommer i sin forskning att undersöka hur växternas förmåga att absorbera mer av CO2 påverkas av näringscykler i jorden. I synnerhet kommer de att titta på interaktioner med växternas upptag av fosfor, i ekosystem över stora delar av världen, där markens nivåer av fosfor begränsar ekosystemens funktioner och produktivitet. Tropiska regnskogar, många tempererade skogar och till och med eukalyptuskogen som är karakteristisk för jordens geologiskt äldsta kontinent, Australien, är exempel på stora områden där fosfor är en begränsande resurs.

Resultat från fältexperiment och förbättrad modellering

Mätningarna i fält kommer att kombineras med modellering av ekosystemprocesser vid EucFACE, en plat med fältförsök nära Sydney, Australien. Experimentella resultat kommer att användas för att förbättra en ekosystemprocessmodell. Detta kommer i sin tur att användas för att utforska mekanismerna bakom resultaten i experimenten. Målet är en förbättrad förutsägbarhet, för att öka vår möjlighet att kartlägga den globala biosfärens förmåga att lagra koldioxid från atmosfären. Den förmågan är en viktig ekosystemtjänst som hjälper till att sakta ner klimatförändringens framfart.