Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ylva van Meeningen

De flesta av oss har säkert hört om att "regnskogen är planetens lunga". Genom fotosyntesen producerar växter syre som är en viktig ingrediens för liv på jorden. Men visste du att växter kan påverka den globala uppvärmningen genom deras doft? De flesta växter släpper ut BVOCs (som står för Biogenic Volatile Organic Compounds), vilket är tusentals olika ämnen som ger var växt dess karakteristiska doft. För växten så ger BVOCs en hel del fördelar, så som att det kan sänka lövens temperatur, attraherar rovdjur när den attackeras av insekter och kan användas som kommunikation från träd till träd. Men när de väl har släppts ut i luften så kan de även reagera med andra ämnen på olika sätt. Vissa ämnen kan i förorenade områden bidra till produktion av smog (en giftig dimma man oftast ser över storstäder) eller förlänga livstiden för olika växthusgaser, medans andra ämnen i renare luft producerar moln som blockerar ut solljus som annars skulle ha värmt upp jordens yta. Man vet att dessa processer sker hela tiden, men det är okänt hur stor påverkan de faktiskt har.

Hur BVOCs påverkar klimatet. Gjord av: Ylva van Meeningen.
Hur BVOCs påverkar klimatet. Gjord av: Ylva van Meeningen.

 

I mitt projekt så analyserar jag BVOC utsläpp från ek, bok och gran på fyra olika nivåer: mellan löv på samma växt, områden, säsonger och åldrar. Alla experiment är utförda på plantor som växer i internationella fenelogi-trädgårdar, vilket är ett nätverk av trädgårdar över hela Europa. Alla växter som används i nätverket är kloner, vilket betyder att de genetiskt sätt inte skiljer sig åt mellan olika orter. Målet med detta projekt är att öka förståelsen för vad dessa nämnda träd släpper ut, hur utsläppen variera på olika nivåer och slutligen öka förståelsen för hur BVOCs kan påverka klimatet.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

This is me!
E-post: ylva [dot] van_meeningen [at] nateko [dot] lu [dot] se

Kommunikatör

Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC)

Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund

50

Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap
Lunds universitet
Sölvegatan 12
223 62 Lund
Sverige