Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Synoptisk/mesoskalig meteorologi

NGEA17

Kursens innehåll

Den här kursen beskriver dynamiken för de viktigaste vädersystemen.

Du lär dig beskriva och analysera vädersystem av olika storlek, från några hundratal kilometer (mesoskala) till de vandrande hög- och lågtrycksystemens skala på flera tusen kilometer (synoptisk skala).

Efter det att du har läst kursen kommer du kunna redogöra för jetströmmars inflytande på bildning och förstärkning av extratropiska lågtrycksystem. Du kommer under kursen att få lära dig använda satellitbilder som beskriver typiska väderutvecklingar för att analysera de aktuella väderfenomenens struktur och dynamik.

Undervisningsform

Undervisningen utgörs av föreläsningar, projektarbete och seminarier.

 

 

Kursansvarig

Fakta: NGEA17

Nivå: grundläggande
Poäng: 7,5 hp
Kursperiod: HT1
Undervisningsspråk: engelska
Förkunskapskrav: grundläggande behörighet, fysikkunskaper motsvarande FYTA14 (fluiddynamik) samt meteorologikunskaper motsvarande NGEA16 (dynamisk meteorologi och numeriska väderprognoser).

Kursplan