Dynamisk meteorologi och numeriska väderprognoser

NGEA16

Obs:

Den här kursen utgår, och ersätts med NGEA24 och NGEA25.

Innehåll

Denna kursen kommer att introducera dig till den teoretiska bakgrunden av rörelser i atmosfären. Kursen ger en grund i ekvationerna som kan beskriva storskaliga rörelser i atmosfären.

Du kommer under kursen att få lära dig, vad som är numerisk väderprognos, vilken modeller används inom vädertjänsten idag, och svagheter och styrker med olika modeller.

Efter du har läst kursen ska du förstå vikten av olika processer i atmosfären och kunna särskilja dessa. Kursen kommer också att har lärt dig hur en meteorolog använder prognoser i det dagliga arbetet.

Undervisningen utgörs av föreläsningar, gruppövningar och seminarier.

Litteratur

J. R. Holton. (2004). An Introduction to Dynamic Meteorology, Fourth Edition, Academic Press.

Kursansvarig

Fakta: NGEA16

Nivå: grundläggande
Poäng: 7,5 hp