Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Default user image.

Markku Rummukainen

Professor

Default user image.

Klimatet tar inte paus

Författare

  • Marianne Hall
  • Markku Rummukainen

Summary, in Swedish

Inbromsningen är varken oväntad eller oförklarlig

Under den senaste femtonårsperioden (1998-2012) har hastigheten på temperaturökningen i atmosfären bromsats in. Detta har lett till vissa spekulationer i media och samhällsdebatten om att klimatförändringarna avstannat, eller att effekten av växthusgasernas inverkan är mindre än tidigare bedömts. Klimatvetenskapen däremot säger att inbromsningen av temperaturökningen ryms inom naturliga variationer och att det inte är oväntat att den långsiktiga globala trenden varierar både mellan åren och mellan årtiondena. I IPCCs senaste stora rapport, AR5, anges att den observerade inbromsningen framför allt beror på två faktorer: Dels på så kallade interna variationer, det vill säga variationer i hur värme flyttas mellan atmosfären och oceanerna. Dels på den kombinerade effekten av solens 11-årscykel, och att det samtidigt skett några mindre vulkanutbrott under senare år, vilket även det verkar kylande. Tillfälliga inbromsningar i temperaturökning har observerats tidigare och syns även i körningar med klimatmodeller. Att frågan inte är ny kan konkretiseras med att redan i IPCCs första kunskapssammanställning från 1990 förutsågs att ”På grund av andra faktorer [än enbart växthusgaser] som påverkar klimatet, kan vi inte förvänta oss att ökningen kommer att vara jämn.”

Avdelning/ar

  • Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

Publiceringsår

2013

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Klimat i Fokus

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

Klimatinitiativet, Lunds universitet

Ämne

  • Earth and Related Environmental Sciences

Status

Published

Report number

2