Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Varmare vintrar i Arktis leder till ökade koldioxidutsläpp

Solpaneler vid mätstationen i Adventdalen på Svalbard, en av platserna där data samlades in för denna studie. Foto: Frans-Jan Parmentier.
Solpaneler vid mätstationen i Adventdalen på Svalbard, en av platserna där data samlades in för denna studie. Foto: Frans-Jan Parmentier.

En ny studie baserad på data som samlats in av bland andra tre forskare från INES slår fast att klimatförändringarna håller på att förvandla permafrostområden från s.k. kolsänkor till kolkällor.

Frans-Jan Parmentier, Torben Christensen och f.d. doktorand Norbert Pirk har bidragit med data till en tidskriftartikel publicerad i Nature Climate Change.

Studien visar att vinterutsläpp från Arktis nu frigör mer kol i atmosfären än vad växterna tar upp varje år. Den varnar för att utsläpp av koldioxid (CO2) på vintern från världens permafrostregioner kan öka med 41% om utsläppen av växthusgaser från människor fortsätter i sin nuvarande takt.

Forskarna bakom studien uppskattar att dessa områden avger cirka 1,7 miljoner ton kol till atmosfären från oktober till april, vilket kan jämföras med den miljonen ton som växterna i samma område beräknas ta upp under sommaren. Det innebär att den tidigare stabila Arktiska kolsänkan håller på att ändras till en källa.

Läs hela studien här: “Large loss of CO2 in winter observed across the northern permafrost region”.

Fakta: permafrost

Permafrost är den kolrika frysta marken som täcker 24 procent av norra halvklotets landarea. Globalt sett innehåller permafrosten mer kol än all den kol som människor släppt ut. I nuläget håller permafrosten koldioxiden "låst". Men när globala temperaturer värmer, tinar permafrosten. Då släpper den ut växthusgaser till atmosfären. Detta kol från tinande permafrost har utelämnats från många modeller och rapporter som mycket av den internationella klimatpolitiken bygger på.