Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Prisad avhandling kombinerar fjärranalys och botanik

Äng med vilda blommor.
Betade gräsmarker är bland de artrikaste miljöerna i världen.

Dr Oskar Löfgren, som arbetar tvärvetenskapligt mellan fjärranalys och botanik för att förstå växtsamhällen och dess ekologi, har vunnit pris för sin avhandling. "Växter kan ge en helhetsbild av habitatets egenskaper som fysiskt uppmätta miljövariabler inte kan. Att analysera många arter samtidigt är viktigt: varje art bidrar med en egen förklaringsmodell för varför gräsmarkerna ser ut som de gör", berättar Oskar.

Oskar Löfgren disputerade förra året med sin avhandling ”Remote sensing of grassland communities: integrated effects of soil nutrients and habitat age”. Nu har den vunnit ett ärofyllt pris. Bengt Jönssons pris i botanik delas ut av Sydskånska fysiografiska sällskapet vart femte år, till en avhandling som med framgång bedrivit botaniska studier.

Fjärranalys kan förklara artsammansättningar

- Min avhandling undersöker om fjärranalys kan användas för att förklara variationer i förekomsten av olika växtarter i betade gräsmarker. Fjärranalys med hjälp av optiska sensorer monterade på flygplan eller satelliter kan användas för att analysera vegetation. Enskilda pixlar i de flesta fjärranalysdata är för grova för att växter i gräsmarker ska kunna identifieras, men vegetationens allmänna utseende kan ändå ge information om miljövariabler som näringstillgång, berättar Oskar.

På så vis kan fjärranalys hjälpa till att förklara variationen i artsammansättningen av växter i gräsmarker. Omvänt kan växtarters ekologiska egenskaper användas för att indirekt identifiera de underliggande orsakerna till vegetationens utseende.

- Växter kan ge en helhetsbild av habitatets egenskaper som fysiskt uppmätta miljövariabler inte kan. Att analysera många arter samtidigt är viktigt: varje art bidrar med en egen förklaringsmodell för varför gräsmarkerna ser ut som de gör.  
 

Fosfor viktig näringsvariabel i gräsmarkerna

Betade gräsmarker hör till de absolut artrikaste miljöerna i världen om man mäter detta på skalor som är finare än 100 m2. Studieområdet för Oskar Löfgrens avhandling ligger på Öland och består av betade gräsmarker i olika åldrar, från betesmark på före detta åkrar till gräsmarker som betats i hundratals år. Artrika gamla gräsmarker är ovanliga inslag i dagens landskap och en stor del av dagens betesmarker utgörs av före detta åkrar där näringsnivåerna är höga.

- Fjärranalys av gräsmarksvegetation kan förklara variation i artsammansättning, och de viktigaste våglängdsområdena för en viss art är kopplat till artens relation med olika miljövariabler. Mina resultat visar bland annat att den enskilt viktigaste näringsvariabeln i gräsmarkerna var fosforhalten i jorden; många gräsmarksarter har mycket låg toleransnivå för fosfor, men många växtarter har även starka associationer med kvävetillgången. Arter som föredrar låga halter av fosfor i jorden förekommer i högre grad i gräsmarker som reflekterar mindre ljus i det gröna spektret, medan arter som är associerade med variationen i kväve visar starkare samband med reflektans i det röda och nära infraröda spektret, förklarar Oskar.

Oskar Löfgren med sitt diplom.
Oskar Löfgren efter prisutdelnigen på Grand Hotel i Lund.

Läs mer om Oskar Löfgrens avhandling här.