Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Jordbrukets hotspots kan flyttas i framtida klimat

Växande grödor i rader på en åker.

För att säkra matproduktionen under klimatförändringarna behövs anpassade strategier. Matproduktion med hög avkastning är idag koncentrerad till vissa geografiska områden, så kallade "breadbaskets". Vad händer med dessa områden i ett varmare klimat?

Om den globala uppvärmningen fortsätter, så kan matproducenterna behöva anpassa sig till förändrade odlingsförhållanden. Forskning pågår för att försöka förutse vad som händer med olika basgrödor i de högproducerande områdena i olika klimatscenarier.

Geografisk förflyttning av optimala odlingsområden

En nyligen publicerad artikel visar bland annat att det kan komma att behövas anpassningar i matproduktionen, både i jordbruksmetoderna och geografisk plats. Det kan innebära förändringar såsom vid vilken tidpunkt man ska så, bevattna samt gödsla för att optimera avkastningen. Vissa områden som idag har de bästa förutsättningarna för jordbruk, kan under andra klimatförhållanden bli sämre. Det kan mycket väl bli så att många av de områden som idag producerar en stor del av vår mat blir obrukbara och att vi istället finner de mest lämpliga områdena närmare polerna.

Nya områden för framtida klimat

Studien innebär att man undersöker var de bästa odlingsområdena kommer att finnas i framtiden, och om möjligheter att bruka nya områden kan innebära en kompensation av den odlingskapacitet som försämras i dagens högproducerande områden. Stefan Olin och Thomas Pugh vid INES är två av medförfattarna till studien:
 
Var finns de bästa odlingsområdena idag?
Det är främst i Västra Europa, Mellanvästern i USA, slätterna i Sydamerika samt låglandet i Kina som vi finner dessa områden. Där är klimatet och jordarna lämpliga för att odla spannmål.


Vad är det ni tittar på i studien?
– Vi har med hjälp av resultat från jordbruksmodeller anpassat statistiska modeller, emulatorer, som kan användas för att simulera skördar i ett förändrat klimat.Dessa emulatorer är mindre krävande att använda än de modeller som de bygger på, detta möjliggör användning av dem inom andra forskningsområden.

Läs mer i artikeln "Agricultural breadbaskets shift poleward given adaptive farmer behaviour under climate change".