Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Copernicus publicerar dataset - Lundaforskare bakom algoritmer

Satellitbild som visar vegetation

Copernicus har publicerat ett dataset som visar växtsäsonger och vegetationsproduktivitet i hög detalj. Forskare från institutionen - Lars Eklundh, Zhanzhang Cai och Hongxiao Jin - har utvecklat algoritmerna som ligger till grund för databaserna.

Copernicus Land Monitoring Service (CLMS), en tjänst som tillhandahåller geografisk data från satellit, har nyligen publicerat ett stort dataset som täcker hela Europa.

Datasetet visar vegetationsproduktivitet över växtsäsongerna. Det bygger på Plant Phenology Index (PPI), ett vegetationsindex som utvecklats av Lars Eklundh, Zhangzhang Cai och Hongxiao Jin. Forskarna i Lund har också utvecklat TIMESAT som används för tidsserieanpassning av data.

Copernicus valde Lundaforskarnas algoritmer, då dessa är anpassade för att studera just vegetationsfenologi, alltså växtlighetens förändring över årstiderna.

Läs mer om datasetet
Läs mer om Plant Phenology Index och om vegetationsfenologi
Läs mer om TIMESAT