Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utbildning

Välkommen att läsa hos oss! Vi har kurser och program med fokus på naturgeografi, ekosystemvetenskap och GIS. Här studerar du i en internationell miljö och får en utbildning som ger dig många möjligheter för framtiden.

Är du antagen och ska börja på programmet? Då ska du läsa på studentsidorna!

Studera miljö och klimat med globalt perspektiv

Naturgeografi handlar om samspelet mellan mark, vatten, biosfär och atmosfär, men också människans påverkan och samhällsplanering, landskapets betydelse och hur vi kan analysera och använda information om vår omgivning. I vår undervisning tar vi både lokala och globala perspektiv.

Naturgeografer och jobb

Några exempel på myndigheter, organisationer och företag som efterfrågar och anställer naturgeografer:

  • Sida
  • olika FN-organ
  • European Environment Agency (EEA)
  • Naturvårdsverket
  • IVL Svenska miljöinstitutet
  • Skogsvårdsstyrelsen
  • länsstyrelser och kommuner

Våra program och kurser

Vi erbjuder ett kandidatprogram och fyra olika mastersprogram. På många program finns goda möjligheter att studera utomlands via utbytesstudier.

Kandidatprogrammet - en internationellt gångbar grundutbildning

Kandidatprogrammet ger en bred kunskap om olika miljöfrågor, naturresurser, klimat och ekosystem, samt tekniker för datainsamling och analyser. Geografiska informationssystem, GIS, är ett mycket användbart och efterfrågat verktyg både inom miljövård och samhällsplanering, och många av våra studenter får efter studierna anställningar för sina kunskaper på området.

Vårt kandidatprogram ges på engelska och har många internationella studenter.

Här finns mer info om kandidatprogrammet.

Masterprogrammen - välj din fördjupning

Masterprogrammen har fördjupande inriktningar mot naturgeografi och ekosystemvetenskap, geomatik, atmosfärsvetenskap och biogeokemiska kretslopp eller geografiska informationssystem, och ger möjligheter till specialisering inför både arbete och forskning.

Här finns mer info om våra masterprogram.

Om du vill läsa någon enstaka fristående kurs har vi förtur för programstudenter vid Lunds universitet och bara ett fåtal öppna för alla, kontakta gärna studievägledaren om du vill veta mer.

Här finns studievägledarens kontaktuppgifter.

Lektioner, exkursioner och labbar

De flesta kurserna har en blandning av lektionsföreläsningar, praktiska övningar, egna arbeten och datalabbar. Många av våra kurser har både längre och kortare exkursioner. På kandidatprogrammet har  vi flera exkursioner som sträcker sig över en eller flera dagar, och under sista året har vi en kurs med en fältresa utanför Europa som de senaste åren har gått till Uganda.

Undervisning på engelska

Många av våra studenter kommer från andra länder. Därför är all vår undervisning på engelska. Det brukar dock inte vara något problem för våra studenter, och som ny student kommer du snabbt in i språket. Flera lärare är svenskspråkiga och skulle du vilja ha något förklarat på svenska så är det inga problem.

Här nedan kan du lyssna på en podd om hur det är att plugga naturgeografi hos oss.

 

Och här kan du se en video med intervjuer av studenter och alumni i arbetslivet.

Högt upp i världsrankingen 

Vår institution utgör en internationell miljö. Både studenter och personal kommer från många olika länder, över trettio nationaliteter finns representerade bland personalen på institutionen, vilket vi är glada över. På så vis får vi också en mångfald av perspektiv. Våra forskare och lärare är välmeriterade, år 2019 blev vår institution rankad som nummer 29 bland världens ledande institutioner i geografi år 2019. Läs mer om rankingen på topuniversities.com, länken öppnas i nytt fönster.

Vi svarar gärna på dina frågor

Vill du veta mer om utbildningarna, eller har funderingar kring upplägg av studierma? Behöver du hjälp och stöd under studietiden finns olika former av pedagogiskt stöd.

Här finns studievägledarens kontaktuppgifter.